sobota, 3 marca 2012

Karczek smażony w zalewie

Składniki

- 1 kg karczku
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1 duże jabłko
- 3 łyżeczki miodu
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, przyprawy do mięsa wieprzowego, tymianek, liśc laurowy, papryka słodka i pikantna.
- 5 łyżek Oleju (mozna więcej)



Przygotowanie

Karczek pokroic w plastry o grubości 1 cm.

Zalewa: Zmieszac koncentrat z olejem, miodem, przecisnietym przez praske czosnkiem oraz z przyprawami, liściem laurowym i zielem angielskim.

Plastry posolic i popieprzyc. Zalewe wlac do plastrów. Na chwile włozyc do lodówki.
W tym czasie pokroić w plasterki marchewkę, jabłka w kostke i w paseczki cebulę.

Przełozyc mięso do brytwanki (lub naczynia żaroodpornego - jak kto woli, ja wolę w brytwance). Układac tak aby każdy plaster był na blaszce,a przynajmniej jego wieksza część. Na mięso posypac marchewkę, jabłka i cebulę.

Zapiekac w tem. 180-200 stopni przez godzinę do 1,5 minut.
Mięsko jest przepyszne.

Mozna tak równiez zrobić z żeberkami.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz