piątek, 16 marca 2012

sałatka warstwowa z tuńczykiem - Wandy

Składniki

-2 puszki tuńczyka w oleju /koniecznie/
-kawałek masła zmrożonego /tak z 10 dkg/
- 6 jaj ugotowanych na twardo
-2 czerwone cebule
- kawałek żółtego sera /ok. 10 dkg/
- pieprz świeżo zmielony
-majonez - mały sloik nawet niecały /Winiary/



Przygotowanie

Jest to szybka sałatka a efekt  - sami zobaczycie.
Cebule kroimy w drobną kostkę i troche solimy aby zmiękła/
Bierzemy tarkę tzw. jarzynówkę , pólmisek w której podamy sałatkę i przystępujemy do pracy. Ścieramy w takiej kolejności :
Białka jajek
odcedzony z oleju i rozdrobniony tuńczyk
majonez
cebula
żołty ser
masło
żółtka
grubo mielony czarny pieprz.
I tyle. Nabieramy łyżką od dna poprzez wszystkie warstwy i mieszamy na talerzu.

Przepis ten mam od mojej kuzynki Wandy a ona z kolei  chyba z Poradnika Domowego.
Spróbujcie!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz