piątek, 30 marca 2012

Pierś z kurczaka w warzywach na chipsach ziemniaczanych

Składniki

2 duże piersi z kurczaka (te podwójne)


0,4kg fasolki szparagowej


2 duże marchewki


1 brokuł lub kalafiorek


2 papryki


1 średnia cebula


ok. 1,5 kg ziemniaków


przyprawa GYROS (obojętne jakiego producenta)


sól


olej do smażenia


 


Czas przygotowania: ok. 1 godziny


Niezbędne kuchenne gadżety: patelnia, garnek do gotowania na parze





Przygotowanie

 

1.
Pierś z kurczaka umyć, wykroić zbędne części, pokroić na dość drobne paseczki – mniej więcej 1 cm x 4 cm, wrzucić na patelnię ze średnio rozgrzanym tłuszczem. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięsko stanie się całkowicie białe, a wytopiony z mięsa płyn prawie całkowicie wyparuje. Dopiero w tym momencie dodajemy przyprawę GYROS (całe opakowanie). Smażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż płyn zniknie całkowicie, a przyprawa równomiernie rozprowadzi się po mięsie.

2.
Warzywa: brokuł, paprykę, fasolkę, marchew, cebulę – umyć. Brokuł podzielić na różyczki, z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić w paseczki; fasolkę pozbawić niejadalnych końcówek, pokroić na długość ok. 3 – 4 cm; marchew obrać, pokroić w plastry; cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.

Tak przygotowane warzywa lekko posolić, wymieszać i włożyć do naczynia do gotowania na parze. W przypadku naczynia do stawiania na kuchence, woda w spodniej części powinna już wrzeć. Na wierzch układamy podsmażone mięso, przykrywamy i pozostawiamy tak długo, aż warzywa będą gotowe.

 3.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plastry grubości ok. 2 mm. Następnie tak przygotowane talarki odsączyć z nadmiaru płynu na czystej, lnianej ściereczce. Plastry ziemniaczane wrzucać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor, jak frytki. Po usmażeniu lekko osolić.

Potrawę podajemy w ten sposób, że z usmażonych chipsów ziemniaczanych układamy na talerzu wianuszek. Do środka wkładamy mięso, a następnie otaczamy je bukietem warzyw.

Całość można przystroić świeżym liściem bazylii.

 

* Taki obiad jest dość ciężki, ale można go nieco „odchudzić”. Oto lżejsza wersja:

Mięso zamiast podsmażać, po pokrojeniu na paski od razu panierujemy przyprawą GYROS i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Po 15 min. dodajemy warzywa i gotujemy tak długo, aż warzywa i mięso będą gotowe. Zamiast wianuszka z chipsów ziemniaczanych przygotowujemy wianuszek z ugotowanego ryżu.

!!! GUTEN APPETIT !!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz