wtorek, 27 marca 2012

Żeberka w sosie pieczarkowym

Składniki

-80 dag żeberek


-20 dag pieczarek


-1 marchewka


-1-2 łyżki mąki do zaprawienia sosu


-śmietana do zaprawienia sosu


-olej


-kilka ziaren ziela angielskiego


-liść laurowy


-1 ząbek czosnku


sól,pieprz


-1 litr bulionu(może być z kostki)


-zioła prowansalskie


 





Przygotowanie

Żeberka umyć,pokroić,natrzeć zmiażdżonym czosnkiem,odstawić na godzinkę.Pieczarki,pokroić w plasterki,marchewkę w talarki.Żeberka podsmażyć na oleju,następnie gotować w bulionie do miękkości z marchewką , przyprawami,i pieczarkami.Gdy żeberka będą miękkie ,wyciągamy je i zagęszczamy sos mąką i smietaną.

Przepis z gazetki po mojej niewielkiej modyfikacji.

Smacznego!!!  

                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz