środa, 15 lutego 2012

Ciasto chałwowe z toffi orzechami i śmietaną

Składniki


biszkopt kakaowy z 6 jajek upieczony w formie 25/40

krem chałwowy:


250 ml mleka 0,5 %

2 łyzki cukru - kopiaste

3 żółtka (białka dodałam do biszkoptu)
2 łyżki płaskie proszku budyniowego waniliowego lub toffi

35 dkg chałwy waniliowo-kakaowej
1 kostka margaryny Kasi
1 łyżka żelatyny


mleko skondensowane słodzone gotowane 2,5 godziny
cukier waniliowy

1/2 litra śmietany kremówki
2 łyzeczki żelatyny
słone orzeszki

BISZKOPT KAKAOWY:


6 jajek
12 łyzek cukru

6 łyżek mąki pszennej tortowej
3 łyzki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao ciemnego
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
szczytra soli


Jajka ubić na pianę z cukrem i szczyptą soli,dodać przesiane mąki,kakao i proszek i delikatnie przemieszać.Dla pewności dodaję odrobinę sody oczyszczonej(wyczytałam to na jakiejś stronce i teraz stosuje do ciast niemal wszystkich z dobrym rezultatem)Dalikatnie przemieszać i do formy.Piec ok.20-25 minut,w zależności od wielkości biszkoptu.

Jeśli wolicie biszkopt jaśniejszy (czyli mniej kakaowy ) to należy dać 4 łyżki mąki ziemniaczanej,a 2 łyzki kakao.



Przygotowanie

Przygotowanie:
Upieczony biszkopt wystudzic i przekroić na 2 blaty.

Wstawić mleko do rondla z ciepłą wodą i gotować od momentu zagotowania 2,5 godziny.
Po tym czasie wyjąć puszkę z wody i oziębiać,najlepiej w wodzie z lodem jeśli się śpieszymy.Ale mleko może pozostać letnie,bo wtedy się lepiej rozsmarowuje.

Zagotowaac połowę mleka z 2 łyżkami cukru ,a drugą połowę mleka wymieszać z
proszkiem budyniowym i żóltkami.Dokładnie wymieszać i powoli wlewać do gotującego mleka z cukrem,dokładnie mieszając.Całość podgrzewać do uzyskania budyniu.Dodać pokruszoną chałwę i zdjąć z ognia i nadal ucierać do uzyskania gładkiej masy.Odstawic do miski z zimną wodą aby się oziębiło.żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawic do napęcznienia.Po tem rozpuścić na małym ogniu i oziębic.
Margarynę (lub masło jak kto lubi),dokładnie rozetrzeć mikserem i dodawać zimny budyń chałwowy,następnie dodać posiekane orzechy i żetatynę.Wymieszać.
Biszkopt (dolny płat) nasączyć słabą kawą i posmaroawć kremem chałwowym,wyrównać i przykryć następnym blatem ciasta.Docisnąć.Całość posmarować toffi.

Smietanę ubić z cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelaryną i przykryć całe ciasto,Z pozostałęgo toffi zrobić kleksy na śmietanie lub mozna połozyc kawałki czekolady.Wstawic do lodówki na 3-4 godziny.


S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz