poniedziałek, 6 lutego 2012

Słodka zupa- jeszcze jedna wersja

Składniki

-5 szklanek mleka
-1 łyżeczka masła
-2 łyżki cukru
-2 żółtka
-0,5 torebki budyniu o smaku śmietankowym/waniliowym
-1 cukier waniliowy
-herbatniki



Przygotowanie

1 litr mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i masła. Wrzące mleko połączyć z budyniem rozprowadzonym w szklance zimnego mleka. Zagotować, trzymać na ogniu przez 2 minuty, po czym zestawić.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogiel-mogel. Połączyć z bardzo ciepłą zupą, lejąc cienkim strumykiem i cały czas ubijając. Gdy składniki dokładnie się połączą, rozlać na talerze.
Zupę podawać posypaną obficie zmiażdżonymi herbatnikami lub czystą (wtedy herbatniki podawać oddzielnie).
Smakuje doskonale na zimno i na ciepło.
Na podwieczorek- poprostu IDEALNA :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz