poniedziałek, 6 lutego 2012

sernik Tasika

Składniki

1 kg białego sera tłustego
7 jajek
2 szklanki cukru
4 średnie ugotowane ziemniaki
kostka margaryny
cukier waniliowy
1,5 łyżki mąki
rodzynki



Przygotowanie

Przepis u  mnie w rodzinie od pokoleń

Zaczynam od ugotowania ziemniaków normalnie tak jak do obiadu w osolonej wodzie. Niech stygną.
Ser, margarynę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ja daję tak do smaku a raczej zapachu przyjemnego) Dodawać po trochu ser (z margaryną i ziemniakami oczywiście).
Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą. Dodać mąkę wymieszać. Na końcu rodzynki. Jak kto lubi. Ja lubię dużo

Masę wlać do tortownicy i piec w piekarniku 180-200 stopni aż będzie ciemno złoty (to jest ok 1 godzina 20 minut).
Zazwyczaj podnosi się a potem opada i pęka, ale to w niczym nie przeszkadza. Jest pyszny!!!





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz