niedziela, 19 lutego 2012

Gołąbki aromatyczne z sosem grzybowo-pomidorowym

Składniki

1 duża biała kapusta

Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
0,5 kg pieczarek
200 g ryżu (2 torebki)
1 jajko
1 większa cebula
2 ząbki czosnku

Przyprawy do farszu:
łyżka sosu sojowego
pieprz czarny z młynka
łyżeczka tymianku
łyżeczka bazyli
łyżeczka majeranku
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki

Sos grzybowo-pomidorowy:
pół szklanki suszonych grzybków
3 łyżki koncentartu pomidorowego
cukier do smaku
Zioła suszone:
tymianek
bazylia
majeranek
kilka kropli sosu sojowego ciemnego
1 litr wody
ok. 2 łyżki mąki

Dodatkowo:
oliwa z oliwek
sól
liście laurowe
ziele angielskie



Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i doprawiamy wszystkimi przyprawami do farszu.
Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na patelni teflonowej do zrumienienia.
Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
Wszystkie składniki studzimy i wrzucamy do miski. Mieszamy. Na końcu wyciskamy przez praskę czosnek i wbijamy jajko. Ponownie mieszamy.
Z kapusty wykrawamy głąb i w środek po głąbie wlewamy odrobinę oliwy (lub oleju). W trakcie gotowania łatwiej będzie oddzielać liście. Kapustę gotujemy w wodzie i stopniwo ściagamy liście. Twarde nerwy z liści rozbijamy tłuczkiem do mięsa lub wykrawamy.
W sprawione liście kapusty wkładamy farsz i zwijamy w ruloniki (zaginając boki do środka).
Spód garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy liśćmi (tymi brzydszymi lub uszkodzonymi). Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki układamy ciasno w dużym garnku i zalewamy posolonym wywarem. Wierzch obkładamy resztą liści. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości (ok. 30-50 min).
Przygotowujemy sos. Suszone grzyby wcześniej moczymy. Wrzucamy do 1 l wody wraz z wywarem, w którym się moczyły. Gotujemy ok. pół godziny. Wrzucamy resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy i dosładzamy do smaku. Sos zagęszczamy ok. 2 łyżkami mąki rozmieszanymi w zimnej wodzie (najlepiej za pomocą spieniacza do kawy).

Gotowe gołąbki podajemy polane sosem i posypane natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi, może w trakcie gotowania przyprawić farsz oraz sos ziarenkami smaku lub kostkami pieczeniowymi czy o smaku cebulki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz