czwartek, 16 lutego 2012

Kotlet z przykryciem

Składniki

Wersja I:


filet z kurczaka


duży pomidor


cienki plaster szynki na osobę


ser żółty


przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra


Wersja II:


cienkie plastry schabu


duży pomidor


mozarella z wody


przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona





Przygotowanie

Wersja I: Filet kroję na cienkie kotlety. Posypuję przyprawami i odstawiam do przegryzienia. Przykrywam cienkimi plastrami pomidora, plasterem szynki i posypuję serem (lub kładę plaster). Oprószam ostrą papryką. Przekładam do natłuszczonego naczynia i zapiekam w 180oC aż ser się zarumieni.

Wersja II: Schab rozbijam. Posypuję solą i pieprzem, odstawiam do przegryzienia. Przykrywam plastrami pomidora, posypuję bazylią i na wierzch układam plastry mozarelli. Zapiekam w natłuszczonym naczyniu w 180oC aż mozarella się ładnie rozpuści.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz