niedziela, 19 lutego 2012

drożdżowy placek ze śliwkami

Składniki

Odczyn drożdżowy: 5 dkg drożdżyłyżeczka cukrukilka łyżek ciepłego mlekałyżeczka mąkiDrożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i niech rosną. 
Ciasto: 3 szklanki (50 dkg) mąki15 dkg masła4 żółtka½ szklanki cukruszklanka mlekastarta skórka z cytryny lub 2 torebki cukru wanilinowegoszczypta solicukier puder do posypania

Masa śmietanowa:Szklanka śmietany1-2 żółtka¾ szklanki cukru



Przygotowanie

Przygotować miskę i wsypać do niej przesianą mąką, podtopione masło lub margarynę lub olej, żółtka utarte z pół szklanką cukru, szklankę mleka i szczyptę soli, a także dla aromatu albo starta skórka z cytryny, albo 2 torebki cukru wanilinowego. Wreszcie drożdże, które już zdążyły podwoić swoją objętość. Wszystko razem wyrobić drewnianą łyżką, przykryć i zostawić znów do rośnięcia. W tym czasie przygotować śliwki. 1 kg węgierek umyć, przeciąć na połówki, wyjąć pestki i wyrzucić (mają kwas solny). Blachę wysmarować masłem (ew. margaryną) i rozłożyć na niej placek z wyrośniętego ciasta. Na placku układać ładnie, równo, połówki śliwek, wnętrzem na wierzch. Im śliwek więcej na placku, tym będzie smaczniejszy. Po ułożeniu śliwek przykryć ciasto i niech jeszcze podrośnie. Następnie włożyć blachę do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 180-200 stopni C. Badać patyczkiem czy upieczony.Po upieczeniu wyjąć i suto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Francuzki lubią taki placek polewać śmietaną, wymieszaną z  żółtkami oraz z  cukrem. Tę masę wylewa się na podpieczony już placek i jeszcze zapieka, aż masa śmietanowa lekko się ozłoci i zetnie. Ale zwykle we Francji piecze się tarte śliwkową, czyli śliwki układa się na kruchym cieście.
SMACZNEGO!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz