środa, 8 lutego 2012

Kotleciki z indyka duszone w piwie

Składniki

ok. 40 dag piersi z indyka

szklanka piwa

2/3 szklanki bulionu z kostki

mąka

papryka czerwona

cebula

kilka łyżek śmietany

tymianek

1/2 łyżeczki cukru



Przygotowanie

Z mięska wykroić niewielkie kotleciki, rozbić je tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Podsmażyć cebulę i paprykę pokrojoną w paski, zalać piwem oraz bulionem, dodać kotleciki, sporą szczyptę tymianku (raczej nie więcej niż płaskie pół łyżeczki, gdyż ma on intensywny aromat) i cukier. Dusić około 20 minut, po czym połączyć ze śmietaną.

Moim skromnym zdaniem najlepiej smakuje z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz