czwartek, 9 lutego 2012

Schabowe kieszonki z bryndzą i papryką

Składniki

6 kotletów schabowych
ser bryndza
czerwona papryka
2 jaja
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, słodka papryka



Przygotowanie

Schab powinien być pokrojony na 6 kotletów, z tym, że dośc grubych. W każdym z nich ostrym nożem wykrawamy kieszonkę.
Do kieszonek wkładamy plastry bryndzy i papryki oraz szczyptę bazylii. Kotlety posypujemy lekko solą popnieważ sama bryndza jest słona, pieprzem oraz słodką papryka i majerankiem. Obtaczamy schab z jajkach i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju, aż panierka zrobi się złocista. Trzeba uważać zeby nie wypłynął ser z kieszonek :)
Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oliwy z oliwek, układamy schab kieszonkami do góry, na skos, tak żeby kotlety nachodziły na siebie. Posypujemy troszkę bazylią (najlepiej świeżą posiekaną). Całość zapiekamy około 30-35 minut.

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. lekkim chrzanowym :).

Smacznego  !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz