niedziela, 19 lutego 2012

Konfitury z jarzębiny

Składniki

   1 kg owoców jarzębiny,1,7 kg cukru,0,6 l wody.




Przygotowanie

     Wybiera się owocew dojrzałe, nie uszkodzone. Może być również użyta jarzębina przemrożona bo jest ona wtedy mniej cierpka.
Myje się ją, , płucze i zanurza na 5 - 10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się ją obgotowuje, tym  więcej traci cierpkości.
 
Przygotowujemy  syrop:
   0,6 litra wody dodajemy 1,7 kg cukru.
 Zagotowujemy.
Do gotującego się syropu wkładamy porcjami owoce i przygotowujemy  konfitury przez gotowanie jednorazowe z przerwami.

(co to jest gotowanie jednorazowe?....ogrzewanie na małym ogniu,   jeżeli  robimy z owoców dobrze trzymających się, nie rozpadających to ogrzewanie prowadzi się bez przerw,  unikając jedynie wrzenia i wstrząsając co pewien czas naczyniem oraz zbierając pianę. I  gotowanie  kończymy wówczas, gdy  owoce są klarowne i nie wytwarza się piana.
Natomiast  gotowanie jednorazowe z przerwami  stosuje się przy owocacg mało odpornych, rozpadających się.
I takie gotowanie przeprowadza się w ten sposób, że owoc w syropie doprowadzony do wrzenia, odstawia się z ognia, zostawia w spokoju od kilku do kilkunastu godzin, aby nasiąkły syropem. Po takiej przerwie doprowadzić z powrotem do zagotowania. Jest to może metoda bardziej uciążliwa, ale w ten sposób owoce mały całe,  pełne nie pomarszczone)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz