niedziela, 19 lutego 2012

Pyszny sernik pod kokosową pierzynką

Składniki

KRUCHY SPÓD

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
4 łyżki mleka
pół kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA

80 dag zmielonego twarogu
0,5 litra mleka
budyń śmietankowy
4 żółtka
szklanka cukru
kostka masła
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

KOKOSOWA PIERZYNKA

6 białek
20 dag kokosu
6 łyżek cukru








Przygotowanie

KRUCHE CIASTO

Wszystkie składniki zagnieść razem i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

MASA SEROWA

1. Utrzeć żółtka z cukrem.
2. Dodać roztopione i schłodzone masło.
3. Dodawać po łyżce twarogu.
4. Dodać mąkę ziemniaczaną i budyń (proszek)
5. Wlać mleko i dodać cukier waniliowy.
6. Wylać masę na ciasto

Masa na pewno będzie rzadka. Nie należy się tym przejmować i w żadnym wypadku NIE DODAWAĆ więcej mąki.

KOKOSOWA PIERZYNKA

1. Białka ubić na sztywną pianę.
2. Wsypać cukier i kokos.
3. Delikatnie wymieszać.
4. Nałożyć na masę serową.

Najlepiej najpierw łyżką nałożyć kupki pierzynki na masę serową a potem widelcem delikatnie rozłożyć na całej powierzchni.

Pieczemy około 45-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Kokos musi być zrumieniony na złoto. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz