sobota, 4 lutego 2012

Spaghetti (linguini) z pomidorami i bazylią

Składniki


suchy makaron spaghetti lub linguini ( ilość dla 2 osób)


500-700 g obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę pomidorów
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę

1 pokrojona łodyga selera naciowego obranego z włókien i  pokrojonego w plasterki 


5 łyżek oliwy


4-6 ząbków czosnku drobno posiekanego


1/2 pęczka świeżej bazylii 


sól ,pieprz, szczypta cukru





do podania:


oliwa extra vergin
tarty parmezan






Przygotowanie

1.Wstawiamy wodę na makaron.
2.Na głębokiej patelni szklimy na oliwie cebulę, dodajemy czosnek i seler , chwilę
   gotujemy i wlewamy pomidory, doprawiamy solą ,pieprzem i szczyptą cukru
   i pozostawiamy na ogniu,mieszając co pewien czas.
3.Do wrzącej,osolonej wody wkładamy cały makaron , mieszamy aby się nie
   posklejał.
   Gdy tylko nitkę makaronu "da się owinąć wokół palca"odcedzamy go i dokładamy
   na patelnię z sosem ( pozostaw ok.1/2 szkl. wody z gotowania makaronu).
4.Starannie mieszamy, aby pomidory okleiły makaron ,niech chwilkę się pogotują
   razem. Dolewamy trochę wody pozostawionej z gotowania makaronu.
   W tym czasie makaron"przejdzie" smakiem pomidorów.
   Gdy uznamy ,że jest juz dostatecznie miękki ( ale nie rozgotowany,ma być
   jędrny) patelnię zdejmujemy z ognia i dorzucamy "potargane" listki bazylii
   i mieszamy.
5.Wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i skrapiamy oliwą.

W ten sposób przygotowywała makaron Signora Chiara ( taka prawdziwa La
mamma italiana),która niepodzielnie panowała w kuchni moich włoskich przyjaciół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz