środa, 8 lutego 2012

Smażone ziemniaki ziołowe do obiadu

Składniki

5 dużych ziemniaków


1 duża cebula


2 ząbki czosnku


1 czubata łyżeczka majeranku


1 płaska łyżka przyprawy klasycznej do grilla


sól, pieprz


1 łyżka masła roślinnego


2 łyżki oleju





Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnią kostkę.Cebulę i czosnek też pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni, przełożyć na talerzyk.

Wlać na patelnię resztę oleju i dodać masło roślinne, gdy się wszystko rozgrzeje dodać ziemniaki i smażyć  często mieszając drewnianą łyżką aż się usmażą i ładnie zrumienią.

Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, wszystkie przyprawy i delikatnie mieszając smażyć  jeszcze 2-3 min.(uważając żeby nie spalić)

Ziemniaki smakują wybornie.

Smacznego.

                                                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz