niedziela, 9 października 2011

Cannelloni z mięsem

Składniki

Potrzebujemy:


 


50 dag mięsa mielonego


1 op. makaronu Cannelloni (Lubella)


1 czerstwa bułka


1 czerwona papryka


1 marchewka


20-30 dag pieczarek


1 sos pomidorowy (Knorr)


1 sos "4 sery z brokułami" (Knorr)


1 śmietana 18%


1 mniejszy słoiczek koncentratu (Kotlin, Pudliszki)


1 duża cebula


5 ząbków czosnku


natka pietruszki


ser żółty (do starcia na wierzch)


sól, pieprz, oregano, bazylia, Mini kosteczka smaku - czosnek (Knorr), vegeta, przyprawa do mięsa mielonego (Prymat)





Przygotowanie

1. Mięso zmieszać z bułką, przyprawić pieprzem, bazylią, oregano i przyprawą do mięsa mielonego (Prymat).

Na patelni zeszklić na kilku łyżkach oleju poszatkowaną cebulę i 4 ząbki czosnku, dorzucić mięso. Dusić kilka minut, po czym dodać drobno pokrojoną paprykę, pieczarki i tartą marchewkę.

2. Sos pomidorowy rozpuścić z zimną wodą, dodać 2-3 łyżki śmietany i koncentrat pomidorowy, po czym całość połączyć z farszem mięsnym i dodać posiekaną natkę pietruszki.

Wszystko doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem, często mieszając.

3. Sos serowy rozpuścić z zimną wodą i śmietanką, postawić na ogień. Kiedy będzie już gorący zetrzeć i dodać trochę żółtego sera, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, czosnek w kostce rozkruszyć i całość doprawić pieprzem. Zagotować.

4. Makaron gotować nie więcej niż 2-3 minuty.

5. Naczynia żaroodporne posmarować margaryną. Rurki nafaszerować mięsem, poukładać, zalać sosem serowym. Wstawić do piekarnika (180oC) na 15minut. Pod koniec całość posypać tartym żółtym serem.

 

Jeśli po zrobieniu potrawy, pozostanie Wam farszu mięsnego, można wykorzystać go do spaghetti. Smakuje równie pysznie :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz