poniedziałek, 17 października 2011

kanapki koktajowe na krakersach

Składniki

paczka okrągłych krakersów
10 dag żółtego ostego sera
1/ 2 słoika dobrego majonezu
ok. 20 ładnych połówek orzechów włoskich
ok. 20 dag czarnych oliwek
2 jajka na twardo
szczypiorek
ok.20 zielonych oliwek z papryka
10 dag twarożku homogenizowanego
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka pasty z papryki
łyżka cukru
sól




Przygotowanie

Kanapka z serem
Ser wyciąc kieliszkiem na okrągłe plasterki trochę mniejsze od krakerów.
Na każdym krakersie położyc kropelkę majonezu, na to ser, znowu kroplę majonezu, na to orzech.

Kanapka z pastą z twarożku
Zmiksowac twarożek z koncentratem pomidorowym, cukrem, solą i pastą z papryki.
Na każdym krakersie wycisnąc stożek pasty, a na wierzch położyc czarną oliwkę.

Kanapki z pastą z jaj
Jaja ugotowac na twardo, obrac i zmiksowac z 2 łyżkami majonezu.
Dodac posiekany szczypiorek, sól i wymieszac.
Na każdym krakersie wycisnąc stożek pasty, na wierzch położyc zielona oliwkę.

RADA
Pasty na krakersowych kanapek można przygotowac dzień wcześniej i trzymac w lodówce, natomiast kanapeczki należy zrobic tuz przed przyjściem gości, aby krakersy nie rozmiękły, a ser nie obeschł.
Na kanapeczki polecam "super krakersy koktajlowe" firmy Lajkonik.
Mają dobry rozmiar i są pyszne.

JAK PODAWAC
Znakomicie nadają się na "stojące" przyjęcie.
Talerze z kanapeczkami ustawiamy w różnych miejscach pokoju, aby goście mogli swobodnie je skubac, gdy przyjdzie im chęc.
Na talerzach można położyc także rzodkiewki lub słupki ogórka (nabite na wykałaczki)- takie, które można zjeśc " na raz", bez używania talerzyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz