Składniki
4 filety z piersi kurczaka (lekko rozbite tłuczkiem) lub 4 nogi z kurczaka bez skóry i kości (jesli używamy nogi każdą należy podzielić na cztery części)
Przyprawy jakie lubimy do zamarynowania mięsa (ja używam gotowej przyprawy do kurczaka)
4 plastry sera żółtego
olej do smazenia
Do panierowania:
1 jajko
1/2 szklanki mleka 125 ml
2 szklanki tartej bułki 500 ml
2 duże łyżki sera parmezan
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyzeczki suszonego oregano
Przygotowanie
Mięso włożyć do foliowego woreczka, wsypać przyprawy i dobrze wymieszać. W worku włożyć do lodówki na całą noc w celu zamarynowania mięsa.
Jajko roztrzepać z mlekiem
Wymieszać dokładnie bułke tartą, parmezan oraz zioła.
Zamarynowane kawałki mięsa zamoczyć w mleku z jajkiem, po czym panierować w bułce tartej wymieszanej z dodatkami.
Panierowane kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyc na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia na kotlety poukładac plasterki sera żółtego i nadal smażyc, aż do rozpuszczenia się sera l(ub przełożyć kotlety z patelni na talerz, poukładać plasterki sera i wsadzić do mikrofalówki na 1-2 minuty aż się rozpuści ser.
Podawać z ulubionym makaronem
Życze Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz