wtorek, 11 października 2011

Jajka faszerowane wg Gosi

Składniki

8 jajek ugotowanych na twardo,
1 surowe jajko,
1 garstka tartego, żółtego sera,
6 dużych pieczarek
4 plasterki wędzonej szynki,
tarta bułka,
zielenina (dowolnie)
łyżeczka masła
sól, pieprz, przyprawy do smaku



Przygotowanie

Ugotowane jajka przecinamy razem ze skorupką na pół (WAŻNE!), staramy się jak najmniej uszkodzić skorupkę. Wyjmujemy zawartość, ugniatamy w miseczce, dodajemy surowe jajko, jego skorupkę również przecinając na pół (skorupka nam się przyda). Dodajemy tarty ser, pieczarki (również starte), drobno pokrojoną szyneczkę, masło, tartą bułkę i drobno posiekaną zieleninę. Doprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy i sypiemy tartej bułki tyle, zeby uzyskac w miarę "kleistą" masę. Tak otrzymane nadzienie wkladamy do skorupek i jego wierzch obsypujemy tartą bułką. Rozgrzewamy mocno tłuszcz i układamy faszerowane jajka nadzieniem "do dołu". Zmniejszamy ogień pod patelnią, przykrywany pokrywą i smażymy 5-6 minut. Podawać z pieczywem. Świetnie do tego smakuje zwykla sałatka ze świeżych pomidorów z cebulką.
Nadzienia zwyklę trochę zostaje. Ja zawsze formuję z tego dwa kotleciki, obtaczam w bułce tartej i równiez smażę na patelni. Smak trochę inny ale również sa pyszne. Prosze się nie dziwić, że nadzienie wkładamy do skorupek skoro można zrobić z tgo kotlety :) - smak nadzienia uduszonego w skorupkach jajka jest naprawdę dużo lepszy.
Życzę Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz