środa, 12 października 2011

latwe paczki

Składniki

mala kostka drozdzy
jeden budyn waniliowy
mleko tyle co stoi na przepisie budyniowym
kilogram maki(MOZE BYC TORTOWA)
cztery lyzki cukru
cztery jajka
lyzka stolowa rumu
pol kostki masla
2 l oleju
 sloik marmelady sliwkowej  
 lukier         
mleko 100 ml
poder cukier 200 dkg


    DO NADZIEWANIA GOTOWYCH PACZKOW UZYWAM SZPRYCE DO CIAST



Przygotowanie

   1)budyn ugotowac jak na torebce stoi
   ostudzic zeby byl letni
   2)DODAC DROZDZE I WYMIESZAC POZOSTAWIC CHWILE AZ
    WYROSNIE (SZYBKO ROSNIE)
   3)MAKE WSYPAC DO MISKI DODAC BUDYN Z DROZDZAMI
   WYMIESZAC ,DODAC RESZTE SKLADNIKOW I DOBRZE
    ZAGNIESC AZ SIE POKARZA PECHEZYKI
    PONOWNIE ZOSTAWIC DO WYROSNIECIA .
    JAK JUZ CIASTO WYROSNIE ROBIE Z CIASTA ROLON I KROJE
    NOZEN NA ROWNE CZESCI  oOKOLO 35do 40 POCZKOW MUSI
   WYJSC.to zalezy od wielkosci na jaka sie ktos zdecyduje.pozostawic ponownie do wyrosniecia .jak juz wyrosna piec na nagrzanym oleju albo smalcu.
   paczki pieczemy bez nadzienia 

    lukier
 mleko podgrzac zeby bylo gorace ale nie
 gotojace
poder cukier wysypac na gleboki talerz i po lyzce dodawac mleka tak zeby byla taka papka ( NIE MOZE BYC ZA ZADKIE)

UPIECZONE PACZKI WYCIAGAM NA TALEZ WYLOZONYM RECZNIKIEM PAPIEROWYM :
DO TYCH CIEPLYCH PACZKOW  NABIJAM SZPRYCA Z MARMOLADA  I MACZAM W POLEWIE UKLADAM NA TALEZ I POZOSTAWIAM DO WYSTYGNIECIA

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz