poniedziałek, 31 października 2011

Żurek na grzybach

Składniki

Grzyby suszone ( najlepsze borowiki lub podgrzybki ) - duża garść .
Żurek w butelce ( dostępny w sklepach ) ew. zaczyn chlebowy 0,5l . Trzy duże ząbki czosnku , jedna niewielka cebula . Sól ,
 pieprz i 2 łyżki śmietany 18% słodkiej. Łyżka tłuszczu do smażenia ( najlepsza margaryna ) .
 



Przygotowanie

Wlać 1l wody do garnka i wrzucić grzyby . Gotować 20 minut na małym ogniu i odlać wodę . Zalać ponownie 1,5 l wody i gotować grzyby ok. 40 minut . Wstrząsnąć zaczyn w butelce i przelać przez drobne sitko do gotujących się grzybów . Dodać drobno posiekany czosnek i lekko posolić ciągle mieszając . Cebulkę pokroić drobną kostkę i podsmażyć na złoto-brązowy kolor. Podsmażoną cebulkę posolić , popieprzyć i przelać do gotującego się żurku. Po zagotowaniu całości odlać do kubka 1/2 szklanki żurku , dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Wlać powoli do garnka dokładnie mieszając.
    Podawać gorący . Najlepszy z ziemniakami . Idealny na Wigilię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz