środa, 19 października 2011

Kotlety kalafiorowe z jajem

Składniki

4 nieduże różyczki kalafiora
3 jaja na twardo
1 jajo surowe
5 łyżek bułki tartej
10 średnich oliwek zielonych
sól, pieprz ziołowy

bułka tarta do obtaczania kotletów
olej do smażenia




Przygotowanie

Są łatwe w wykonaniu, smaczne i sycące. Należy tylko uważać, aby nie przegotować kalafiora. Szarobury i paćkowaty nie jest godzien nawet zwyczajnych kotletów!
Różyczki kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Oliwki drobno pokroić. Kalafiora oraz jajka na twardo rozgnieść widelcem, wymieszać z oliwkami, surowym jajem, bułką tartą. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Nabierać nieduże porcje masy, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na płytkim oleju do zrumienienia. Podawać ze świeżymi pomidorami lub ziemniakami z wody i sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz