sobota, 8 października 2011

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki


2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok.400g)
2 puszki krojonych pomidorów z zalewą (ok.800g)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyzeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
szczypta cukru
sól
pieprz
olej
ulubiony makaron




Przygotowanie

cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać podsmażyć na oleju dodać pomidory, zioła i cukier zagotować doprawić do smaku solą i pieprzem dusić ok. 30 min na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając jedną puszkę tuńczyka osączyc na sitku  drugą zostawić z zalewą dla wzmocnienia smaku tuńczyka rozdrobnić w miseczce na mniejsze kawałki dodać do sosu , wymieszać i doprowadzić do zawrzenia makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobina oleju wg przepisu na opakowaniu

Smacznego!

Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi (ok. 1-1,5 kg) należy je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zesmażyć z czosnkiem i cebulą, a następnie dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz