wtorek, 13 grudnia 2011

Ciasteczka florentynki

Składniki

porcja na ok. 40 sztuk

ciasto:

110 g miekkiego masla
50 g cukru pudru
1 jajko
200 g maki

wierzch:

30 g masla
40 g cukru
1 lyzka miodu
75 g slodkiej smietany
100 g mieszanych orzechow
ew. kandyzowane owoce ale nie musza byc



Przygotowanie

1. Maslo utrzec z cukrem pudrem i jajkiem. Doda make i zagniesc szybko ciasto. Odstawic na 20 minut do lodowki.

2. Na wierzch: maslo roztopic w garnku z cukrem, miodem i smietana. Caly czas mieszajac dodac orzechy (posiekane lub w calosci). Wylaczyc kuchenke i zostawic na niej garnek. Calosc sie wtedy dobrze polaczy.

3. Piekarnik nagrzac do 180°C. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia lub posmarowac tluszczem.

4. Z ciasta robic walki o grubosc 1.5 cm. Kroimy go na  plasterki, lekko je splaszczamy i ukladamy na nich mase orzechowa. Drugi wariant to rozwalkowac ciasto i wykrawac z niego ciasteczka i obkladac je masa. Ja osobiscie wykrawam.

5. Ciasteczka pieczemy ok. 15-20 minut.



                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz