wtorek, 6 grudnia 2011

Trufle kokosowo-pomarańczowe

Składniki




- 100 g białej czekolady








- 50 g wiórków kokosowych








- 150 g herbatników z nadzieniem custard (lub zwykłych herbatników)








- łyżka masła








- 3 łyżki cukru pudru




- 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki mleka i kilka kropel aromatu pomarańczowego)








Przygotowanie

1. Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć.

2. Czekoladę połamać na kawałki i wsypać do żaroodpornej miski. Dodać masło. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się roztopią.

3. Zdjąć z ognia, dodać likier pomarańczowy i cukier puder. Całość utrzeć na gładką masę. Do masy wsypać wiórki kokosowe oraz pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schładzać, aż stwardnieją.

4. Schłodzone trufle obtoczyć w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub pokruszonych herbatnikach. Przełożyć do papierowych foremek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz