sobota, 17 grudnia 2011

Sernik kalifornijski

Składniki

CIASTO;
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
10 dag cukru kryształu
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina amoniaku (na czubek łyżeczki)
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

MASA SEROWA;
1 kg zmielonego trzykrotnie białego sera
1 kostka margaryny
30 dag cukru kryształu
8 jajek
1 budyń śmietankowy lub waniliowy

KRUSZONKA;
18 dag masła
25 dag mąki pszennej
13 dag cukru kryształu

DODATKOWO;
5 dag pokruszonych płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
75 dag śliwek kalifornijskich pokrojonych w drobną kostkę






Przygotowanie

CIASTO;
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać utarte żółtka z cukrem, proszek do pieczenia, amoniak, śmietanę i wszystko razem zagnieść.

MASA SEROWA;
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, ser i budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z serem.

KRUSZONKA;
Ze składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.

SKŁADANIE CIASTA;
spód blaszki (najlepiej dużej) wyłożyć kruchym ciastem, posypać cynamonem, migdałami i połową śliwek, na to wylać masę serową a na wierzch ułożyć resztę śliwek.

Piec około 60 minut w 170 stopniach. Na 30 minut przed końcem na wierzch zetrzeć ciasto na kruszonkę.
Wierzch po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polewą.
Ja posypałam polewę jeszcze płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz