Składniki
Porcja na 2 osoby:
6 pałek z kurczaka
250 g pieczarek
1 duża cebula
papryka czerwona
kostka grzybowa lub mięsna
sól, pieprz
oliwa (ok. 4 łyżek)
Przygotowanie
pałki myjemy, ja odcinam końcowki kości, bo według mnie lepiej wyglądają i w jakiś sposób lepiej smakują, na głębszej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy na niego pałki i posypujemy delikatnie solą, podsmażamy na złoty kolor pieczarki obieramy i kroimy cebulę siekamy paprykę kroimy w kosteczkę gdy pałki nabiorą złotego koloru dorzucamy warzywa i smażymy jeszcze ok. 10 min mieszając, by nie przywarło następnie dolewamy ok. szklanki wody i wrzucamy kostkę dusimy pod przykryciem ok. godziny, co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy wodę następnie odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody, przyprawiamy pieprzem.
Danie jest łatwe i smaczne. Doskonale smakuje z ziemniakami tłuczonymi ze śmietaną. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz