wtorek, 20 grudnia 2011

Pieróg wigilijny

Składniki

CIASTO DROŻDŻOWE


25 dag mąki
1 op. drożdży instant
1 jajko
0.5 szkll letniego mleka
1 łyżeczka soli

CIASTO KRUCHE


0.5 szkl mąki
3 łyżki masła

FARSZ


po ok. 40 dag kapusty białej i kiszonej
ok. 30 dag pieczarek (mogą być grzyby suszone namoczone )
1 cebula
masło do zeszklenia cebuli

jajko do posmarowania pieroga
kminek do posypania pieroga



Przygotowanie

Zarobić ciasto drożdżowe. Zagnieść ciasto kruche .
Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, zagnieść je z ciastem kruchym.
Kapusty ugotować osobno. Pieczarki pokroić i również ugotować. Gdy kapusty i pieczarki będą miękkie włożyć do jednego garnka i chwilę razem pogotować.
Cebulę zeszklić na maśle i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i wegetą.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zlepić brzegi. Pieróg położyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec ok. 40-50 min w 175 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz