Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE
25 dag mąki
1 op. drożdży instant
1 jajko
0.5 szkll letniego mleka
1 łyżeczka soli
CIASTO KRUCHE
0.5 szkl mąki
3 łyżki masła
FARSZ
po ok. 40 dag kapusty białej i kiszonej
ok. 30 dag pieczarek (mogą być grzyby suszone namoczone )
1 cebula
masło do zeszklenia cebuli
jajko do posmarowania pieroga
kminek do posypania pieroga
Przygotowanie
Zarobić ciasto drożdżowe. Zagnieść ciasto kruche .
Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, zagnieść je z ciastem kruchym.
Kapusty ugotować osobno. Pieczarki pokroić i również ugotować. Gdy kapusty i pieczarki będą miękkie włożyć do jednego garnka i chwilę razem pogotować.
Cebulę zeszklić na maśle i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i wegetą.
Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zlepić brzegi. Pieróg położyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec ok. 40-50 min w 175 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz