niedziela, 4 grudnia 2011

Fasolka smażona z pomidorami

Składniki

700 g fasoli szparagowej
sól, pieprz
3-4 gałązki
cząbru
500 g dojrzałych pomidorów
1/2 pęczka
natki
3 ząbki czosnku
2 łyżki margaryny



Przygotowanie

Fasolę umyć, oczyścić, pokroić na kawałki, wrzucić do 1 l wrzątku, dodać sól i cząber, gotować 15 min. Osaczyć, ostudzić, wyjąć listki. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić, osaczyć z soku i pestek, miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Natkę umyć, posiekać. Połowę margaryny rozgrzać na patelni, wrzucić pomidory i czosnek, przyprawić solą, pieprzem, smażyć przez 2-3 min, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą margarynę, wrzu-
cić fasolę, smażyć przez 2 min. Usmażone pomidory wyłożyć na fasolę, posypać natką, ozdobić cząbrem. Danie podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz