sobota, 10 grudnia 2011

Sałatka paprykowa do obiadu

Składniki

-3 kg. papryki


- 1 kg. cebuli


Zalewa:


-1 litr ketchupu (łagodny lub osty lub mieszane według uznania


-1 szklanka oleju


-1 szklanka octu


-1 szklanka cukru


-2 łyżeczki soli





Przygotowanie

Składniki na zalewę mieszamy w dużym garnku ( większy niż na samą zalewę potem dodamy paprykę) i mieszając co jakiś czas na małym ogniu zagotować. Dodać pokrojoną w półkrążki cebulę i pokrojoną w większe kawałki lub paski paprykę. Gotujemy to przez około 20 minut mieszając co chwilkę. Następnie nakładamy do słoików i pasteryzujemy od chwili zagotowania wody przez około 7 - 10 minut.

Sałatka idealna do obiadów i rewelacyjna na zimę gdy znudziły się już nam sałatki ze sklepu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz