wtorek, 27 grudnia 2011

Fasola z boczkiem,parówkami i pomidorami

Składniki

-2 puszki białej fasoli
-10 dag. boczku wędzonego
-3-4 parówki
-mała puszka koncentratu pomidorowego
-cebula
-łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
-2 łyzki masła
-2łyżki mąki
-cukier sól pieprz .
dodatkowo bagietka .



Przygotowanie

Boczek pokroić w kostkę zalać małą ilością wrzątku(ok.pół szklanki)gotowac pod przykryciem na małym ogniu ok.10 minut.Parówki obrać z osłonek i pokroić w talarki-obraną cebulę w drobna kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i zeszklić cebulę 2-3 min.,dodac masło a gdy się stopi wsypać mąkę i smażyć na małym ogniu,mieszając ok. 2 minuty.
W rondlu podgrzać fasolę wraz z zalewą dołożyć boczek i parówki,zagotować wlac koncentrat,wymieszać,zagęścić zasmażką i zagotować .Przyprawic do smaku wedle uznania . Podawać z bagietką albo chlebkiem..

Polecam potrawa jest naprawdę smaczna ,tania i łatwa w wykonaniu .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz