piątek, 30 grudnia 2011

Roladki makowe w zalewie serowej

Składniki

Ciasto: 5 żółtek, 1 jajko, 30 dag margaryny, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa makowa: 2 i 1/2 szkl. maku, 1 i 1/2 szkl. cukru, 4 jajka, 2 łyżki margaryny, 1 łyżka kakao, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżki miodu, olejek migdałowy, 1 łyżka bułki tartej
Ser: 1 kg sera białego, 1 i 1/2 szkl. cukru, 4 jajka, 1 cukier waniliowy, 2 budynie śmietankowe
polewa czekoladowa, kokos




Przygotowanie

Ciasto: ze wszystkich składników zarobić ciasto. Podzielić na 5 części. Dwie rozwałkować i upiec 2 cienkie placki na tej samej blasze.
Pozostałe 3 części również rozwałować - z nich będziemy piec 3 roladki z makiem. piec okoł 15 minut w 180 st C
Zawinięte rolady ułożyć na blasze(wszystkie 3) tak aby stanowiły jeden placek. Piec ok. 50 minut w 180 st.C.
Mak: Mak ugotować, zmielić 2 razy, dodać wszystkie składniki, gdy będzie za rzadki dodać bułki tartej.
Ja osobiście używam gotowej masy makowej w puszce.
Ser: Ser biały, cukier, jajka, cukier waniliowy i budynie - wszystko miksujemy. Nastepnie wkładmy do garnka i gotujemy na małym ogniu okoła 5 minut.
Ciepłym serem przekładamy placki.
Na spód dajemy jeden cienki placek, na to połowa masy serowej, na masę serową wkładmy wystudzone roladki makowe, zalewamy to reszta masy serowej i znowu cienki placek.
Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz