środa, 21 grudnia 2011

sernik czarno-biały zuzi

Składniki

CIASTO KRUCHE:
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 margaryna

MASA SEROWA:
1 kg sera
6 jajek
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
2 łyżeczki margaryny



Przygotowanie

CIASTO KRUCHE:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, podzielić na dwie części i wstawić na godzinę do lodówki.

MASA SEROWA:
Ser zmielić lub użyć z wiaderka.
Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Połączyć z resztą składników i dokładnie zmiksować.

Połowę ciasta kruchego zetrzeć na tarce jarzynowej na spód blaszki, wylać masę serową, na to zetrzeć pozostałą część ciasta kakaowego. Wstawić do piekarnika na 45-60 minut w 180 stopni.

Do masy serowej można dodać rodzynki.
Ciasto jest na dużą blaszkę.
Jest to sernik z zeszytu mojej mamy, ulubiony w naszym domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz