sobota, 24 grudnia 2011

Drożdżowe jagodzianki

Składniki

1kg maki
1/2 litra mleka
kostka drozdzy(10dag)
1 szkl cukru
1 c.waniliowy
4 jajka
1 niepełna szkl.oleju
szczypta soli





Przygotowanie

Zrobic rozczyn-drozdze,odrobine mleka ciepłego i cukru(pozostawic w ciepłym miejscu az zaczna rosnac).Jajka utrzec z cukrem dodac mleko podgrzane(nie moze byc gorace)rozczyn,wszystko wlac do maki ,dac szczypte soli i wyrabiac w czasie wyrabiania wlewac olej.odstawic ciasto w ciepłe miejsce do wyrosniecia.gdy wyrosnie formowac małe bułeczki spłaszczyc włozyc w srodek jagody zima moga byc mrozone-czesto takie daje,zlepic i zostawic jeszcze do wyrosniecia na ok10minut.mozna posmarowac bułki rozmaconym jajkiem i posypac cukrem przed upieczeniem.piekarnik nastawic na 180-200 stopni i pieczemy na złoty kolor.BUŁKI MOZNA NADZIEWAC DOWOLNYM FARSZEM I OWOCAMI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz