wtorek, 6 grudnia 2011

roladki drobiowe z mięsem mielonym

Składniki

4 duże piersi kurczaka ,60dkg mięsa mielonego,4-6 łyżek słonecznika,sól , pieprz,1 łyżeczka wegety, 2 łyżki kaszy manny, 1 jajko ,2 ząbki czosnku , 4 plastry boczku                                                       





Przygotowanie

  1.Piersi umyć ,wysuszyć papierowym ręcznikiem. Rozbić cienko ,ale nie porozrywać, posolić i popieprzyć.  2. Do mięsa mielonego dodać jajko ,wegetę , kaszę mannę , rozgnieciony czosnek , ewentualnie doprawić solą i pieprzem , wyrobić jak mielone.  3 . Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto . 4.  Mielone podzielić na 4 części . 5.  Na każdą pierś równo nakładamy mięso i obficie posypujemy słonecznikiem . 6.  Ciasno zwijamy roladki i ewentualnie spinamy wykałaczkami .Roladki obsmażamy na gorącym oleju , wkładamy do żaroodpornego naczynia i każdą przykrywamy plastrem boczku . Pieczemy około 1 godz. w nagrzanym do 200* piekarniku . UWAGI !!! Roladki najlepiej zrobić dzień przed planowanym obiadem . Jedna rolada wystarczy na 2 osoby . Przed podaniem , jeszcze zimne przekroić na połowę , wyciągnąć wykałaczki i wtedy podgrzać , najlepiej w piekarniku . Roladę można też zrobić z piersi indyka ! Świetnie nadaje się na Komunię i pasuje do niej każda sałatka . SMACZNEGO!!!!!!!                                                                                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz