poniedziałek, 19 grudnia 2011

Granita kawowa

Składniki

3 łyżki kawy neski
łyżka kakao w proszku
3 łyżki brązowego cukru
2 szklanki wrzątku
100 ml wiśniówki
bita śmietana do ozdoby



Przygotowanie

Zagotowac w rondlu wodę z cukrem i kakao.
Mieszac, aż cukier się rozpuści.
Gotowac na małym ogniu ok. 3 minut.
Odstawic,dodac kawę.
Wystudzic, wlac wiśniówkę,przelac do łaskiego, metalowego naczynia.
Wstawic do zamrażarki.
Rozkruszyc po godzinie widelcem wierzchnią warstwę granity i wymieszac ją z niezamrożonym płynem.
Wstawic z powrotem do zamrażarki.
Powtarzac czynnośc "przeczesywania" granity widelcem aż do całkowitego zamrożenia i uzyskania kawowego śniegu.

Granita pozostawiona w zamrażarce twardnieje.
Przed podaniem należy ją jeszcze raz rozkruszyc i spulchniec widelcem, po czym przełożyc do lodówki na pół godziny przed nałożeniem kawowego śniegu do pucharków.

JAK PODAWAC
W szklaneczkach lub pucharkach, udekorowac bitą śmietaną.
Granita szybko się rozmraża, więc możemy podac do niej łyżeczkę i słomkę, przez którą będzie można pic zbierającą się na dnie szklanki zimną kawę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz