czwartek, 15 grudnia 2011

Murzynek piernikowy

Składniki

2 szkl maki pszennej
1 szkl cukru
1 szkl mleka
3 jajka
10 dkg masla lub margaryny
3 lyzki kakao
5 lyzek dzemu z czarnej porzeczki lub powidel sliwkowych 
1 lyzka cynamonu
1 lyzka przyprawy do piernika
1 lyzeczka sody



Przygotowanie

Wykonanie:
Cukier wsypac do garnka, dodac kakao i wymieszac, wlac mleko i dodac maslo. Podgrzewac mieszajac i zagotowac minutke. Nastepnie mase wystudzic. Make przesiac, wymieszac z soda, cynamonem i przyprawa do piernika. Dodac do wystudzonej masy i wymieszac mikserem. Dodac dzem i nastepnie zoltka. Ubic piane z bialek i wmieszac delikatnie lyzka do masy. Forme do babek wysmarowac maslem i wysypac maka i przelac do niej ciasto.  Piec 45-50 min w temp. 170 st C. 
Po wystudzeniu dowolnie udekorowac. Ja rozwalkowalam 10 dkg masy marcepanowej i ulozylam na gorze babki. mozna rowniez polac polewa czekoladowa lub lukrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz