poniedziałek, 19 grudnia 2011

krysztalki

Składniki

Trzy galaretki rożnego koloru, pół litra śmietanki 30%,jedno białko, pół szklanki wody przegotowanej,2 łyżki żelatyny,jedna cytryna,cukier puder,cukier wanilinowy.Biszkopt 5 jajek,szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,nie cała szklanka mąki tortowej, do pełnej szklanki dodać ziemniaczaną mąkę.



Przygotowanie

Ugotowac trzy galaretki osobno wedlug przepisu na opakowaniu,wylac na talerz kazda osobno,gdy zastygnie pokroic w kostke,ubic bialko na sztywno,przygotowac rozpuszczona zelatyne przestudzic ,ubic smietanke ale nie na sztyno,do ubijajacej smietany wlewac na przemian bialko i zelatyne ,nie ubiajac do zagestmienia,po wykonaniu tej czynosci dodac pokrojone w kostke galaretki delikatnie wymieszac lyzka,wylac na przygotowany biszkopt.Calosc wyrownac i udekorowac lukrem z sokiem z cytryny,mozna posypac posypka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz