wtorek, 13 grudnia 2011

Karmelowe Całuski - Eklerki

Składniki

100 g masła
15 dag mąki
4 jajka
250 ml wody
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli500 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki likieru Baileys lub innego, nie owocowego
pół szklanki i 4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny




Przygotowanie

Cudny deser, cudnie słodki i cudnie kremowo-karmelowy, a kto nie lubi karmelu? 
1. Zagotuj wodę z masłem i solą. Wsyp mąkę na 1 raz i energicznie mieszając zagotuj do powstania gładkiej masy. Masę ostudź lekko, do jeszcze ciepłej wbijaj po 1 jajku i miksuj na gładko. Wmiksuj proszek do pieczenia. Masę wystudź.

  2. Odlej 150 ml śmietanki. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody i rozpuść. Resztę śmietany ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru, zmiksuj z żelatyną i likierem. Odstaw do lekkiego stężenia w chłodne miejsce.

  3. Ciasto nakładaj do rękawa cukierniczego i wyciskaj podłużne, zakręcone na końcach ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30-40 min w temp.180 st.C. Wystudź i ostrym nożem delikatnie przekrój po długości na połówki.

  4. Pół szklanki cukru wsyp na suchą patelnię i na średnim płomieniu rozpuść na karmel, poruszając patelnią. Gdy cukier osiągnie ciemnozłoty kolor wlej odłożoną śmietankę (początkowo karmel stwardnieje, należy go delikatnie odrywać od dna patelni drewnianą łyżką, potem będzie się rozpuszczał w śmietance). Karmel gotuj do prawie całkowitego wyparowania śmietanki i zagęszczenia sosu. Jego kropla spuszczona ta talerzyk powinna szybko zastygnąć i ciągnąć się jak krówka.

  5. Gorącym sosem karmelowym posmaruj za pomocą pędzla wszystkie wierzchy eklerków. Odłóż do wystygnięcia. Na spody nakładaj szprycą lub łyżeczką zastygnięty krem, przykrywaj karmelowymi wierzchami. Wierzchy eklerków przed zastygnięciem karmelu możesz posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz