Składniki
1 kg warzyw (pietruszka, seler, marchew)
20 dag małych pieczarek
2 jajka
2 czerstwe kajzerki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sok z cytryny, sól, pieprz
olej, zioła prowansalskie, bułka tarta
Przygotowanie
1. Wszystkie warzywa umyć, ugotować, bez obierania do miękkości. Ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Pieczarki oczyścić, opłukać, obsmażyć na oleju, opruszyć szczyptą soli, pieprzu i ziół prowansalskich
2. Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć, zmiksować dodać do warzyw. Masę warzywną wymieszać z jajkami oraz ze szczypiorkiem. Doprawić sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu.
3. Uformować nieduże kotlety, wkładając do środka po jednej usmażonej w całości pieczarce. Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz