wtorek, 20 grudnia 2011

Kotlety z kaszy z grzybami

Składniki



25 dag kaszy

3-4 dag suszonych grzybów

10-15 dag cebuli

3 łyżki oleju

2 jaja

10 dag tartej bułki

sól

pieprz

zielona pietruszka

********

czas: 60 minut

porcje: 4-6

koszt: niedrogie

kalorie: mało


Przepis nadesłany przez:
Ola P.



Przygotowanie


Kaszę odsiać, przebrać. Grzyby umyć, zalać wodą, ugotować, miękkie odcedzić.
Zmierzyć objętość kaszy, wsypać do garnka, dodać łyżkę oleju, wymieszać, zalać podwójną objętością gorącego wywaru z grzybów, osolić, ugotować na sypko, ostudzić.
Przepuścić przez maszynkę do mięsa ostudzoną kaszę z grzybami.
Posiekać drobno cebulę, lekko zarumienić z dodatkiem 2 łyżek oleju. Dodać do zmielonej masy.
Wymieszać z jajami, wyrobić, przyprawić solą i pieprzem.
Formować kotlety, otaczać w bułce tartej i smażyć.
Podawać z pietruszką i sosem np. śmietanowym.

Przepis nadesłany przez:
Ola P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz