sobota, 31 grudnia 2011

Frutti di bosco

Składniki

Ciasto:


300 g mąka


150 g masło


100 g cukier


1 jajko


Krem:


1 budyń na 3/4 l mleka


2,5 szklanki mleka


1 cukier wanilinowy


7 łyżek cukru


1 łyżka mąki


1 łyżka mąki ziemniaczanej


1 kostka masła


Pozostałe:


jeżyny, maliny, porzeczki czarne i czerwone, truskawki


cukier puder





Przygotowanie

Posiekać mąkę, masło i cukier puder na stolnicy. Dodać jajko, zagnieść i uformować kulę. Włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim blachę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuć widelcem. Przykryć folią aluminiową i piec 20 minut w temp. 180°C. Zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut. Ostudzić.

Przygotować krem. Ze składników ugotować budyń. Jak już będzie chłodny, utrzeć z masłem.

Krem wyłożyć na ciasto, przybrać owocami i oprószyć cukrem pudrem.

Do czasu podania, przechowywać ciasto w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz