wtorek, 17 stycznia 2012

Aksamitna pierś z kurczaka z nadzieniem szpinakowym

Składniki


podwójna pierś z kurczaka
duża garś liści szpinaku
4 ząbki czosnku
2 kostki serka topionego
2 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Na sos: pół szklanki śmietany, ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sół, pieprz.



Przygotowanie

Pirsi należy lekko rozbić ręką, aby powstały płaty. Piersi solimy, pieprzymy, nacieramy 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Nacieramy oliwą z oliwek. Pozostawiamy piersi w lodówce na 15 minut. Następnie na każdym płacie układamy wzdłuż ułożone liście szpinaku )ok. 5 warstw). Na szpinak rozkładamy posiekany czosnek oraz pokrojony w plasterki serek. Wszystko posypujemy gałką muszkatołową. Roladki dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczkami. Dwa płaty folii aluminiowej smarujemy masłem. Na jednej folii kładziemy jedną pierś i okładamy ją wiórkamui masła (ok. łyżka masła na każdą pierś). Folię szczelnie zakywamy i pieczemy piersi ok. pół godz. w piekarniku w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia rozchylamy folię, aby puiersi ładnie się przyrumieniły. Białe szparagi obieramy i gotujemy w wodzie z solą i szczyptą cukru ok. 15 min. Z podanych składników wykonujemy sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz