Składniki
6 dużych jabłek
1 szklanka cukru
3 jaja
1- 2 szklanki bakalii w zależności od upodobań(figi,orzechy wloskie,migdaly-słupki,rodzynki,skórka pomarańzowa
2 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać jabłka, bakalie oraz cukier i odstawić na godzinę do lodówki . Jaja, mąkę i proszek wymieszać (konsystencja nie jest wazna). Odstawić na kilka minut, aby później nie było smaku proszku. Wymieszać bardzo dokładnie z farszem, tak aby jabłka i bakalie były dokładnie "obklejone" . Wylożyć na dużą formę i piec w rozgrzanym piekarniku (180-200C) ok. 40 min. Można od razu po upieczeniu wyjmować z piekarnika.
smacznego
p.s.
przepis pochodzi ze strony www.gotujmy.pl ale bardzo mi smakuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz