niedziela, 29 stycznia 2012

Zapiekany ryż z truskawkami!

Składniki



2 paczki ryżu

4 jabłka


2 garście truskawek


serek homogenizowany waniliowy 150g


6 łyżek cukru


cukier waniliowy


szczypta cynamonu   





Przygotowanie

 

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i starkować na dużych oczkach. Dodać cukier, ugotowany ryż, serek i dobrze wymieszać. 
    
Truskawki obrać z szypułek, pokroić w plasterki, zasypać 4 czubatymi łyżeczkami cukru oraz cukrem waniliowym. Pozostawić na pół godziny, aby owoce puściły sok. 
    
Masę ryżowo-jabłkową podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć dno naczynia, wysypać na nią truskawki, polać powstałym sokiem, i następnie wyłożyć na wierzch pozostały ryż. 
    
Całość opruszyć cynamonem, włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 st, piec nie dłużej niż 20 min.,z termoobiegiem. Moja propozycja: podawać na gorąco z bitą śmietaną,

Przepis dostałam kiedyś od koleżanki,jest pyszny!!!
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz