poniedziałek, 2 stycznia 2012

Drożdż

Składniki

Na ciasto drożdżowe:
100g drożdży1 szklanka ciepłego mleka250g masła lub margaryny1 szklanka cukru pudru2 torebki cukru waniliowego4 jajka4,5 szklanki mąkiNa kruszonkę:
100g masła lub margaryny1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki1 cukier waniliowy




Przygotowanie

Drożdże zalać letnim mlekiemdodać cukier puder i cukier waniliowywlac roztopiony letni tłuszcz i jajka i zamieszaćPrzylryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięciaPrzesiać mąkę, wyrobic ciasto i przełożyc do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta formyMasło posiekać z mąką, cukrem i cukrem waniliowym, zagnieść kruszonkę i rozsypac na cieściePiec ok.1h w 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz