piątek, 6 stycznia 2012

Rogaliki drożdżowe

Składniki

10 dag drożdży
1 szklanka oleju
5 żółtek
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
¼ kostki margaryny
1 kg mąki


Nadzienie - co kto lubi:
marmolada twarda,
powidła śliwkowe,
mus jabłkowy,
dżem porzeczkowy, 
budyń, 
krem czekoladowy typu nutella 
lub inne dobre rzeczy, jakie tylko przyjdą do głowy...

UWAGI:
szklanka = 250ml
kostka margaryny = 250g





Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem (oczywiście mikserem - po co się przemęczać!:)
Dodać olej i pokruszone drożdże i miksować, aż do ich rozpuszczenia.
Następnie wlać ciepłe, ale nie gorące mleko oraz rozpuszczoną, również nie gorącą margarynę. Na końcu wsypać mąkę i wyrobić ciasto, teraz już ręką.
Ciasto przykryte czystą ściereczką zostawić do wyrośnięcia (uwaga rośnie bardzo szybko!!!).
 
Brać nieduże kulki i rozwałkować dość cienko. Kroić w trójkąty, nakładać w zależności od upodobania (ja najbardziej lubię wersję z powidłami śliwkowymi).

Zawinięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem (mają dzieki temu ładny złocisty kolor po upieczeniu). Można posypać sezamem, makiem, cukrem waniliowym itp. (nie trzeba wtedy bawic się w lukrowanie po upieczeniu). 
Piec ok. 20-25 min w temp. 170-180oC.

No i najważniejsze - zajadać się nimi ze smakiem!!!

PRZEPIS DOSTALAM OD MOJEJ PRZYJACIÓŁKI

P.S. Z białek, które zostaną można upiec bezy! Ubić pianę. Gdy będzie sztywna, wsypać 1,5 szklanki cukru. Na wysmarowaną lekko blachę nakładać "śnieżki" z piany i piec najpierw w wyższej temperaturze (aż wyrosną i zmienią kolor), a potem tylko suszyć w ok 100oC nawet kilka godzin.

Polecam również ten przepis udostępniony przez Arribeth: http://www.wielkiezarcie.com/recipe52160.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz