wtorek, 17 stycznia 2012

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Składniki

1 duża puszka pomidorów,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
20 dag ryżu,
szczypta mielonego szafranu,
1 kjostka bulionowa (na 1/2 l wody),
30 dag pierszi z kurczaka,
20 dag nasion pinii,
5 dag rodzykków,
1 łyżka masła,
10 dag startego żółtego sera,
sól, mielony kminek i pieprz do smaku.





Przygotowanie

Pomidory odcedzić, zatrzymując przy tym sok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym zeszklić ją w jednej łyżce oleju, dodać ryż i szafran. Do soku z pomidorów dodać tyle wody aby uzyskać ok. 400 ml płynu, wymieszać z rozdrobnioną kostką bulionowa, Dodać do ryżu i moczyć ok. 20 minut. W tym czasie umyć i osuszyć filety z kurczaka. Pokroić w paski. Rozgrzać resztę oleju i podsmażyć na nim mięso. Dodać nasiona pinii, rodzynki, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, a następnie wszystko schłodzić. Pomidory grubo pokroić, oddzielając przy tym szypułki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wypęłnić ryżem wymieszanym z pomidorami i mięsem. Posypać serem i piec przez ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz