niedziela, 15 stycznia 2012

Strucla czekoladowa z nadzieniem kokosowym

Składniki

450 g maki
50 g kakao
100 g masla
50 g gorzkiej czekolady lub kuwertury
2 jajka
65 g cukru
1 cukier waniliowy
1 opakowanie suchych drozdzy
szczypta soli
pol lyzeczki cynamonu
125 ml mleka


200 g wiorkow kokosowych
2 bialka
szczypta soli
100 g cukru pudru

50g masla i pedzelek do smarowania ciasta.
Papier do pieczenia





Przygotowanie

Chwalenie sie nie jest najlepsza cecha charakteru.. ale musze dodac, ze przepis wymyslilam sobie sama :)

Make i kakao wymieszac z suchymi drozdzami.
dosypac cukier + cukier waniliowy
Wbic dwa cale jajka
Mleko podgrzac, dodajac do niego czekolade i maslo.
Wlac do maki z pozostalymi skaldnikami.
Wyrobic ciasto.


Odstawic do wyrosniecia w spokojne miejsce, wolne od
przeciagow.. na ok. 45minut

Bialka na nadzienie ubic na sztywno z dodatkiem szczypty soli a w polowie ubijania dodac cukier puder.
Do tak ubitej sztywnej piany dodac wiorki kokosowe.

Wyrosniete ciasto podzielica na dwie czesci.


Na papierze do pieczenia rozwalkowac duzy prostokat.
Posmarowac go polowa masy kokosowej.
Zwinac w dwie strony do polowy, jak okulary.


Papier wychodzacy po za ciasto zwinac tak aby zrobic dla strucli "korytko", na koncach zwinac jak cukierek.


Wstawic do goracego piekarnika, temp. 180° C
Piec ok 40-45 minut.
W chwile po upieczeniu wyjac z piekarnika i posmarowac roztopionym maslem.
Czynnosc ta zapobiega wysychaniu ciasta.
Pozniej mozna strucle posypac cukrem pudrem lub polukrowac, wg gustu.



Ciasto mozna mrozic.

Z tej porcji wychodza dwie mniejsze strucle lub jedna duza, przy czym mniejsze sa latwiejsze w obsludze.. :)

A oto gotowe ciasto, skosztowalam ...dobre ..mniam,mniam
a jak wyglada sami ocencie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz